www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Spaanse ruiter op Terschelling

8 juli 2013 Boswachter Remi in Terschelling

(Door Max Kelbling).

Op Terschelling kom je als je op de fiets over het fietspad langs het bos gaat vaak ruiters tegen. De Spaanse ruiter heeft geen vier benen, geen hoofd, rijdt niet op de ruiterpaden en komt niet uit Spanje. Het is namelijk een bijzondere plant. Deze distelsoort is zeer zeldzaam. In de buurt van het Jan Thijssenduin, aan het begin van de Boschplaat, groeien er een heel aantal op een afgeplagd stuk grond. Hieruit blijkt dat de beheersmethode afplaggen, om zo de grond te verschralen,  zijn vruchten afwerpt! De Spaanse ruiter kan tussen de 20 en 50 cm groot worden en is te herkennen aan langwerpige bladeren met kleine stekels en die aan de bovenkant behaard zijn en een paarse bloem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Spaanse ruiter bloeit in juni en juli

Spaanse ruiter

reageren

geef een reactie

  • Henk Drijfhout
    8 juli 2013 om 17:28

    Komt ook voor in het natuurgebied De Mortelen bij Oirschot.
    Leuk: Friese naam is: soldatekwast.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog