www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Zandbank wordt één met Terschelling

1 oktober 2014 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Blog.Ter hoogte van paal 4 groeit langzaam een grote zandbank vast aan het eiland. Boven het eiland liggen meerdere zandbanken die langzaam richting het eiland ‘wandelen’. Dit is één van de grootste natuurlijke landschapsvormende processen die Nederland kent, best bijzonder dus! Het is indrukwekkend om te zien hoeveel zandbanken er noordwest van het eiland liggen, tot ver op zee zie je de golven erop breken.

Wanneer een zandbank vastgroeit aan het eiland verspreidt het zand zich met de zeestroming langzaam richting het oosten. Het strand wordt hierdoor breder, terwijl het voor het brede stuk vaak juist tijdelijk smaller is.

De foto is gemaakt door Gerrit Bart Volgers
reageren

geef een reactie

 • Gevolgen voorjaarsstorm: groei en afslag | Staatsbosbeheer Terschelling
  3 april 2015 om 12:22

  […] we naar de westkant van Terschelling dan zie je dat er juist groei is. De zandbank uit dit blog is onderhand vastgegroeid aan het eiland waardoor je zo honderden meters de zee in kan lopen bij […]

 • Joeri Lamers
  1 oktober 2014 om 14:22

  Klopt, die foto’s zijn van 2012 geloof ik. Het is een continu proces waarbij gigantisch veel zand in beweging is.

  • Ernst de Leeuw
   2 oktober 2014 om 11:00

   Zo af en toe neem ik een kijkje bij de Hondsbossche Zeewering. Daar wordt dit jaar 30.000.000 kubieke meter zand opgespoten. Het zou me niet verbazen als dat in de loop der jaren ook nog eens effect heeft bij Texel en Terschelling.

 • Ernst de Leeuw
  1 oktober 2014 om 12:15

  Op Google Earth is de zandbank ook goed te zien. Dat kan al even geleden zijn. Het lijkt eenzelfde proces als de Noorderhaaks of Razende Bol voor Texel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog