www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Verfrissende opknapbeurt voor Duinmeertje Hee

16 maart 2015 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Veel campinggasten van de campings rondom het duinmeertje zullen wel even staan te kijken wanneer ze dit jaar weer op het eiland komen. In overleg met de campingeigenaren en het Wetterskip hebben we het afgelopen jaar al meerdere maatregelen genomen om de waterkwaliteit van het duinmeertje te verbeteren. De meest zichtbare klus vond de afgelopen weken plaats.

Om de bloei van blauwalgen in de zomer te voorkomen is het noodzakelijk om de toevoer van voedingsstoffen, in dit geval vooral blad, te verminderen. Nadat eilanders eerst de bomen op de oever hebben gekapt voor brandhout, hebben wij de boomstronken uit de grond gehaald en de oevers hersteld. Op dit moment wordt er gras ingezaaid zodat zodra het seizoen aanbreekt de oevers weer begroeid zijn. Het is goed om te merken dat de reacties positief zijn. Omwonenden vinden het prachtig en collega Jan (die het meest bij de uitvoering betrokken was) krijgt op Facebook complimenten over het werk.

Behalve blauwalg, zijn er ook ieder jaar meldingen van zwemmersjeuk. Deze vervelende jeuk wordt veroorzaakt door parasieten die leven in slakken. Deze slakken leven op hun beurt weer op waterplanten. Behalve het maaien van de planten in de ondiepe delen, hebben we ook baarzen en zeelten uitgezet. Deze vissen eten de slakken op. Het klinkt gek, maar ondanks de gevallen van blauwalg en zwemmersjeuk behoort het duinmeertje tot de beste zwemwateren van Friesland. De aanwezigheid van allerhande schadelijke bacteriën is laag en het water is helder.

reageren

geef een reactie

 • Restoring Terschelling island lake, videos | Dear Kitty. Some blog
  16 maart 2015 om 23:34

  […] Hee, another Terschelling lake: here. […]

 • meyndert bos
  16 maart 2015 om 13:43

  Hoop op fris helder duin en zwemwater !!! Kan niet w88 !!

 • meyndert bos
  16 maart 2015 om 13:42

  en vergeven van de Poelslak! en die jeukt !! Niet fris !!

 • meyndert bos
  16 maart 2015 om 13:41

  Ik vind het prachtig geworden! Mooie zichtlijnen vanaf de weg ook op het water in alle richtingen. Nu nog wat kaal want nieuw maar dat is over een paar weken met dit lekkere lenteweer zo weer groen !! Weer echt een “Duinmeer” Het was tot voor kort bijna helemaal verstopt achter de bossen.

 • altenoweb
  16 maart 2015 om 11:49

  Wat mij betreft te rigoureus. De zuidzijde is vrijwel kaal zo te zien. Gezien veel voorkomende windrichting (zuidwest) vraag ik me af in hoeverre dat zo’n rigoureuze kap rechtvaardigt. Blad waait daar niet zo snel het water in. Wat betreft lichtval en zicht vanaf het fietspad kan ik me er wel wat bij voorstellen.

  Je ziet eigenlijk overal in Nl dat beheerders struiken, struweel en opslag maar lastig vinden. Jammer voor de vogels en andere dieren die daar baat bij hebben. Als ik het mocht zeggen, dan zou ik de kap op de waterlijn compenseren met groepjes gevarieerd struweel langs het fietspad: roos, sleedoorn, meidoorn, gelderse roos, braam, framboos, rode bes, zwarte bes, etc. (Met zichtlijnen ertussen dat je het water kan zien).

  • Boswachter Joeri Lamers
   16 maart 2015 om 12:19

   Beste,

   De zuid- en oostzijde zijn inderdaad flink kaal geworden. Een aantal mooie eiken zijn blijven staan. Bladinval was op die plekken wel degelijk een probleem. Voordat we aan de slag zijn gegaan hebben we overleg gehad met de omliggende campings. Deze staan achter dit verhaal. Het duinmeertje is daarnaast een recreatiegebied. Uw tip over het planten van laag struweel langs het fietspad vind ik zo gek nog niet. Ik geef dit ter overweging door aan mijn collega.

   Ik reageer ook even op uw opmerking over struiken, struweel en opslag. Door het verdwijnen van de dynamiek in de duinen en de toevoer van voedingsstoffen via de lucht hebben grassen en daarna struiken op veel plekken de overhand gekregen. Normaal gesproken zorgt de natuur zelf voor het tegengaan van deze successie. Dat gebeurt tegenwoordig amper meer doordat men in het verleden de natuurlijke dynamiek van o.a. overstuiving heeft gestopt. Waar het kan proberen wij deze dynamiek wee rop gang te brengen. Overigens kiezen wij op Terschelling bewust voor het wel of niet open maken van het duingebied. Rondom West aan Zee zijn veel duinvalleien kaal gemaakt. Op de Noordsvaarder en in de duinen ten noorden van het bos van West gaat de successie juist gestaag haar gang. Ook op de Boschplaat ontstaat een flink Berkenbos.

   Met vriendelijke groet,

   Joeri Lamers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog