www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Gevolgen voorjaarsstorm: groei en afslag

3 april 2015 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Zoals na iedere storm is iedereen op Terschelling benieuwd wat er op het strand en de Boschplaat allemaal weer veranderd is. Jan en ik zijn net terug van een rondje strand. Langs de gehele kust zijn de gevolgen goed zichtbaar. Dat betekent niet dat deze negatief zijn, voor het grootste deel zelfs juist positief.

Laat ik beginnen bij de plek die het meest onder de aandacht ligt: de Boschplaat. De duinenrij die de Cupido’s polder van het strand scheidt is weer behoorlijk afgeslagen en de polder staat vol water. Dit loopt er nu langzaam maar zeker uit en de vogels die er zaten hebben hun draai alweer gevonden. De leeuweriken zongen als tevoren en er zaten veel bergeenden. De afslag hier hoort bij de uiteinden van een eiland waar de stroming veel invloed heeft. Groei en afslag wisselen elkaar af, alleen wel in een tijdsbestek dat wij als mens minder goed kunnen bevatten. Jan vertelde bijvoorbeeld hoe hij begin jaren 80 als vogelwachter Ameland amper kon zien door de voorliggende duinen, maar ook hoe mooi juist dat veranderlijke is.

Kijken we naar de westkant van Terschelling dan zie je dat er juist groei is. De zandbank uit dit blog is onderhand vastgegroeid aan het eiland waardoor je zo honderden meters de zee in kan lopen bij laagwater. Van afslag is aan deze kant geen sprake. De steile duinen die tijdens de harde storm van eind 2013 zijn ontstaan zijn niet verder afgekalfd. De harde wind heeft gedurende twee dagen juist massa’s zand hier tegenaan geblazen, dat kan je over bijna de gehele lengte van het eiland duidelijk zien. Onderaan en voor de steile rand zie je ‘nieuw’ opgestoven zand liggen. Hier zijn de duinen dus juist steviger geworden. Ook de strandpalen staan op veel plekken een stuk dieper in het zand. Dat is niet omdat ze ingezakt zijn, maar omdat er zand bij is gekomen waaruit je kan concluderen dat ook het strand ‘gegroeid’ is.  Een storm kan dus ook voor groei zorgen.

Het veranderlijke van de Waddenzee en de eilandeinden is overigens ook 1 van de redenen dat de Waddenzee Werelderfgoed is: landschappelijke processen kunnen nog grotendeels vrij hun gang gaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog