www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het broedseizoen begint, houdt honden aan de lijn en katten binnen

27 februari 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Het broedseizoen is begonnen. De eerste broedvogels, zoals de aalscholver en wilde eend,  in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn begonnen met het zoeken van een nestplek. Om de broedende vogels en hun opgroeiende jongen niet te verstoren geldt bijna overal een aanlijnplicht voor honden en vraagt Staatsbosbeheer kattenbezitters hun dieren in ieder geval ’s nachts binnen te houden. De ‘groene routes’ zijn in de broedperiode niet beschikbaar. Dit is de tijd om van de vogels te genieten en met de boswachter op excursie te gaan in de duinen.

Honden aangelijnd

Vanaf 1 maart tot 1 september moeten honden in het hele Nationaal Park Duinen van Texel, inclusief het strand van De Hors weer aan de lijn, met uitzondering van:

  • De Dennen tussen het Jan Ayeslag, Natte Vlakweg, Randweg en Californiëweg, behalve in het begrazingsgebied bij de Ploegelanden .
  • Het Krimbos.

Op de speelweiden in het bos mogen honden, net als op andere speelgelegenheden op Texel, niet loslopen. En op plekken waar je als mens op het pad moet blijven, moeten honden dat ook. Wie zijn viervoeter niet aanlijnt waar dit moet, loopt kans op een boete van € 130.

Katten binnen

Naast loslopende honden, die de rust van broedvogels verstoren, zijn vooral de vele grondbroeders in de Texelse natuurgebieden kwetsbare prooien voor loslopende (huis)katten. De Nederlandse huiskatten brengen jaarlijks 26 miljoen door hen gedode dieren naar huis. Staatsbosbeheer adviseert katteneigenaren dan ook om katten minimaal ’s nachts thuis te houden. Zorg dat uw kat te herkennen is met bijvoorbeeld een halsband met uw telefoonnummer of e-mailadres?. Wanneer hij de weg kwijtraakt, kan hij vanuit de opvang weer bij u terug komen.

 De extra wandelpaden niet beschikbaar

De wandelpaden gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen in het Nationaal Park Duinen van Texel zijn tijdens het broedseizoen niet beschikbaar. Deze wandelpaden bieden extra wandelmogelijkheden buiten het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen hebben vogels zoals de wulp, die niet dicht bij een pad willen broeden, voldoende ruimte nodig. Staatsbosbeheer biedt in deze periode veel excursies aan zodat wie dit wil verantwoord in de broedgebieden kan rondkijken, aanmelden kan via www.ecomare.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog