www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Sluftermonding

24 mei 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADe Slufter is een van de weinige natuurgebieden in Nederland waar de natuur redelijk vrij haar gang kan gaan, ook al is De Slufter door menselijk handelen ontstaan. In 1855 is geprobeerd om door de aanleg van stuifdijken op de strandvlakte voor de Zanddijk, een stuifdijk uit 1630, een polder aan te leggen. Drie jaar later brak de zee op drie plaatsen door de nog lage stuifdijk heen. Het gat oostelijk van de huidige Muyplas werd snel gedicht. De Grote Slufter, zuidelijk van de Krimweg, bleef twaalf jaar open. De laatste poging tot afsluiting dateert uit 1925, toen voor het laatst tussen De Koog en Eierland een stuifdijk op het strand werd aangelegd.
Meer informatie: 2013 Week21 De Sluftermonding

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog