www.boswachtersblog.nl/ Texel

Veranderende omstandigheden in De Slufter

10 september 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSCDe omstandigheden in De Slufter zijn verder aan het veranderen. Bij hoogwater komt er regelmatig water over de drempel uit de Noordzee. Dit gebeurd nu weer bij de monding en loopt niet meer via het muitje in de drempel vlakbij de bunkertjes die zuidelijk van de Slufter op het strand liggen. Er komt wel water over de drempel, maar er loopt (bijna) geen water De Slufter uit. In De Slufter staat het water dan ook permanent hoog. Garnalen, krabben en andere zeedieren kunnen zich er dan ook prima redden. Voorlopig komt er nog te weinig zoetwater uit de Eierlandse Duinen en De Muy om van het zeewater zoetwater te maken. Het wachten is op een storm die de hele Slufter vol water zet, de verwachting is dat er dan zoveel water door de monding gaat dat de drempel wordt afgebroken. Maar misschien komt er op een moment wel zoveel regenwater dat naar buiten wil dat dit de drempel afbreekt. Volgens de overlevering zijn in het verleden pogingen het gat te dichten ook wel door zoetwater ongedaan gemaakt.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Sjoerd zwoerd
  16 september 2013 om 15:55

  Is er al weer nieuws over de Slufter? Het heeft al een keer gestormd vanuit het noordwesten, dus ik ben erg benieuwd!

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   17 september 2013 om 10:39

   Ik werk aan een nieuw bericht, eerst eens bekijken wat het hoge water van vanochtend heeft gedaan

 • Piet van Noort
  10 september 2013 om 17:36

  Zoetwater in de Slufter kan het grondwater aanvullen zodat dit in de omliggende duinen meer wordt. Staat de Slufter vol met zeewater spoelt het lichtere zoete water als eerst naar zee en heeft Texel er niets aan.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   15 september 2013 om 15:05

   Zoet water uit de Eierlandse Duinen en uit De Muy stroomt via De Slufter naar de Noordzee, hierdoor is er een geleidelijke overgang tussen zout en zoet water. Dit komt maar op weinig plaatsen voor en schept zo een bijzonder leefgebied. Dit verschijnsel is nog interessanter wanneer er sprake is van een groot zoetwatersysteem. Dan kunnen vissen die in zee opgroeien en in zoetwater eieren afzetten binnen komen. Hier speelt dit in beperkte mate voor driedoornige stekelbaarsjes.Het zoete water dat uit De Slufter wegloopt is deels regenwater dat over de oppervlakte weg stroomt maar komt uit de zoetwaterbel onder de duinen vandaan. Zou de Slufter permanent afgesloten raken dan stroomt het water niet meer weg en versterkt het de zoetwater voorraad.

 • Piet van Noort (@PietvanNoort)
  10 september 2013 om 14:27

  Spannend bij de Slufter op Texel. Ik wist niet dat zoet water het zeewater kan veranderen. Wel heb ik al eerder bij hoogheemraad en waterbedrijf geopperd om de overtollige neerslag niet op het Wad te lozen maar in de Slufter. Dit om de zoetwaterbel, die drijft op zout water omdat het lichter is, onder het eiland te vergroten.

  • Ben Witte
   10 september 2013 om 15:22

   Wat heeft het zoete water in de Slufter met de zoetwaterbel onder het eiland te maken?

 • Piet van Noort
  10 september 2013 om 14:25

  Spannend bij de Slufter op Texel. Ik wist niet dat zoet water het zeewater kan veranderen. Wel heb ik al eerder bij hoogheemraad en waterbedrijf geopperd om de overtollige neerslag niet op het Wad te lozen maar in de Slufter. Dit om de zoetwaterbel, die drijft op zout water omdat het lichter is, onder het eiland te vergroten.

 • Bob Esselink
  10 september 2013 om 13:03

  Wat een prachtfoto, die goed weergeeft hoe de natuur hier toch lekker zn eigen gang gaat! (dit in tegenstelling tot eerdere, nogal zure, berichten t.a.v. het Hoogheemraadschap). Ik ben heel nieuwsgierig naar het weer in het najaar en de invloed daarvan op dit fenomeen!
  Ga zo door Erik met je boeiende verslaglegging over het mooie Texel

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   10 september 2013 om 13:17

   Bedankt, ik ben ook erg benieuwd hoe de natuur dit regelt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog