www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rondje door het zuiden van de Bleekersvallei 2,6km, wandelen op Texel

23 februari 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

De Bleekersvallei is het oude duingebied tussen Westerslag en het Duinpark bij Ecomare, dat aan de bebossing is ontsnapt. De meeste wandelaars nemen de rondwandeling rond de feitelijke Bleekersvallei, maar ook zuidelijker is een leuke wandeling te maken. Startpunt is het parkeerterrein aan het einde van het Westerslag, Texelhopperhalte 150.

Bleekersvallei F1070011 web

Alesia
Dit deel van de Duinen van Texel is behoorlijk oud. De regen heeft de kalk uit het duinzand opgelost en buiten het bereik van de wortels van de planten gebracht. Er groeit dan ook veel hei in deze duinen. Alleen in de zeereep is nog wel wat kalk te vinden uit zand dat vanaf het strand naar binnen waait. Loop naar het strand en dan via het strand naar het noorden tot de volgende strandopgang, die is alleen voor voetgangers. Dit is het Alesiapaadje, naar het in december 1923 gestrande stoomschip. Het pad is ontstaan omdat dit de kortste route naar het wrak was.

Bleekersvallei
De kustlijn is hier dankzij de zandsuppleties sinds 1990 stabiel en blijft ongeveer op dezelfde plaats. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk heeft Texel te maken met kustafslag. Lang is dit opgelost door zand richting land te schuiven tot er weer een dijkvormig zandlichaam ligt. Nu de kustafslag gestopt is, mag het duin weer een natuurlijker vorm krijgen. Mooier om te zien en veel beter voor de natuur. Het pad komt al snel in de Bleekersvallei. De vallie is vernoemd naar de bleekerij die vroeger op de weilanden verder naar het oosten lag. De vallei begint langzaam met bos dicht te groeien.

Meneers Keetennol
Het duin aan de zuidkant van de Bleekersvallei heet Meneers Keetennol. Mogelijk omdat hier een keet heeft gestaan waaruit P.J. Boxel in 1936 heeft geschilderd . Tijdens vervangende dienst vanwege een herhalingsoefening heeft hij onder andere de Bleekersvalleigeschilderd. Aan het eind van de vallei steekt het pad de Moksloot over. Deze is in 1880 vanaf de noordpunt van de vallei gegraven naar de Mokbaai. Zo zijn duinvalleien ontwaterd om er weiland van te maken. Later is het oostelijk gelegen gebied ook ontwaterd om zo de aanleg van De Dennen mogelijk te maken. Daarna werden de duinen hier al snel te droog om er goed te kunnen boeren en bleef de ontginning beperkt.

Schilderij P.J. Boxel, foto Pieter de Vries Texel
Schilderij P.J. Boxel, foto Pieter de Vries Texel

Biesbos
Ga via het natuurpad De Mient, aangegeven met rode markering door de hei naar het noorden. Hier hebben leerlingen van de OSG de Hoge Berg geholpen om hei onder een berkenbos weer ruimte te bieden. Recht vooruit ligt voor het dennenbos een loofbos, de Biesbos. De grond was hier te vochtig voor dennen aanplant. De duinen waren hier vroeger dus veel vochtiger dan nu. Staatsbosbeheer en het waterschap HHNK hebben al een paar maatregelen genomen om de waterstand weer iets te herstellen door de ontwatering van de Tureluur en de Ploegelanden te verminderen. Er zijn veel grondwaterstanden gemeten om te kijken of zonder problemen voor de buren de ontwatering van De Dennen nog verder kan worden verminderd. Via het fietspad loopt u weer terug naar het parkeerterrein. Dit is het enige fietspad in het Nationaal Park Duinen van Texel dat nog met kleischelpen is verhard. Deze verharding wordt alleen voor wandelpaden gebruikt. Er wordt hier zoveel gefietst dat schelpen te snel slijten.
rondje Bleekersvallei zui
Boswachter Erik van der Spek
Foto’s: Pieter de Vries en Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Blewbird
  23 februari 2015 om 18:41

  De mooiste plek ter wereld! 🙂

 • Great grey shrikes on Texel island | Dear Kitty. Some blog
  23 februari 2015 om 16:21

  […] Bleekersvallei walk: here. And here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog