www.boswachtersblog.nl/ Texel

Overgangen en open landschap krijgen meer ruimte in De Muy @NPTexel

28 juli 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Zilte Vlak singel
Staatsbosbeheer laat een deel van de wilgensingel die bij de herinrichting van De Muy was blijven staan naast de Zilte Vlakte alsnog weg halen. De positieve reactie van de natuur op de herinrichting tijdens het project De Nederlanden Natuurlijker geven hier aanleiding voor. Planten van natte duinvalleien (parnassia, moeraswespenorchis, waterpunge, harlekijnorchis, verfbrem, enz.) komen nu op een veel grotere oppervlakte voor. Juist op deze plek zijn er overgangen van natte naar drogere plekken en van plekken waar de begroeiing meer en minder onder invloed staat van brakgrondwater. Dit geeft ruimte aan veel bijzondere plantensoorten en de dieren die daarbij horen. Ook wordt de oorspronkelijke openheid van het landschap hiermee wat hersteld. Een aantal grote berken blijft staan.

Na een groot herinrichtingsproject leiden kleine aanpassingen vaak tot een beter resultaat. In deze lijn past ook het wat ophogen van een deel van de groene route tussen het Oorlogschip en het Dorenboltje. Vanaf 1 augustus is dit extra wandelpad weer beschikbaar.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Spoonbill, heron nests counted on Texel island | Dear Kitty. Some blog
  28 juli 2015 om 17:19

  […] De Muy were three grey heron nests as […]

 • Ten Have/Eelman
  28 juli 2015 om 15:57

  Hoi Erik, ik ben blij met het deels weghalen van de wilgensingel. Dat biedt perspectief voor nog meer gradiënten en variatie! Overigens is het een bijzonder goed jaar voor teer guichelheil, met dank aan de herinrichting!

  Hartelijke groet,

  Wilma Eelman

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   28 juli 2015 om 16:56

   Hoi Wilma,

   bedankt, ja die had een erg goed jaar. Dook zelfs op aan de rand van mijn vijver in Den Burg, vast zaden via mijn schoenen versleept.

   hartelijke groet, Erik

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog