www.boswachtersblog.nl/ Texel

Broedseizoen 2015 in Nationaal Park Duinen van Texel

28 augustus 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Een deel van de kolonie lepelaars en aalscholvers in De Muy
Een deel van de kolonie lepelaars en aalscholvers in De Muy

In de Muyplas hebben lepelaars, aalscholvers en blauwe reigers als kolonievogels gebroed. In 2015 hebben maar liefst 106 paar lepelaars gebroed. Dit aantal is nog nooit zo hoog geweest. – in 2014 85 nesten. De aantallen aalscholvers lopen in de loop van de jaren terug: Er werden in 2015 848 nesten ingeschat (telling 20 april). – in 2014 nog 882 nesten – Opvallend is dat in het noordelijke deel er steeds meer gaten vallen in de kolonie. Mogelijk zijn er aalscholvers verkast naar de Geul; daar is de kolonie explosief toegenomen met in 2015 1040 paar en in 2014 661.

De Geul

In de Geulplas werden minimaal 420 paar lepelaar geteld. Sinds 2011 is het aantal broedparen hier ongeveer gelijk gebleven. Opvallend is de a-synchroniteit van de lepelaar. Een klein cluster oostelijk van het bosje had al bijna vliegvlugge jongen begin mei, terwijl bij een andere groep de eieren net gelegd werden.
Een deel van de lepelaarskolonie in De Geul
Een deel van de lepelaarskolonie in De Geul

kieviten en steltkluut
Er zijn geen gerichte tellingen verricht naar de broedvogels langs de Krimweg, maar het idee is dat het een enorm succesvol jaar is geweest. Vooral de kievit deed het erg goed: er zijn dan ook veel jongen vliegvlug geworden. Op een gegeven moment konden 40 kuikens worden geteld!
Een heel bijzonder broedgeval was de steltkluut in de Bunkervallei. Eind mei werd daar een paartje gezien baltsend en een tureluur wegjagend. Rond 7 juni zat een van de dieren verborgen in de zeerus; mogelijk op eieren. Het nest is mislukt maar het broedgeval staat.
dwergsterns
dwergsterns

dwergsterns en blauwe kiekendief
Van de ongeveer 65 paar dwergsterns die op De Hors broedde heeft naar schatting de helft vliegvlugge jongen gekregen. Van de anderen zijn de nesten weggespoeld. De vier paar blauwe kiekendieven brachten samen acht jongen groot, één nest is mislukt. Dit is vergelijkbaar met de situatie in 2014. Uit één nest zijn twee grote jongen verdwenen.

Avontuurlijk pad open
Het Slag achter De Geul, door sommige mensen wel het Heksenpad genoemd, is nu ook weer beschikbaar voor wandelaars. De lepelaars hebben de kolonie naast het pad verlaten en de boswachters hebben dit pad weer open gezaagd. Dit avontuurlijke pad is niet altijd zonder laarzen te gebruiken.

Boswachter Jitske Esselaar

reageren

geef een reactie

 • Bird breeding news from Texel island | Dear Kitty. Some blog
  28 augustus 2015 om 16:46

  […] Erik van der Spek from Texel island in the Netherlands writes today […]

 • vakantiehuishuistx
  28 augustus 2015 om 16:33

  Ik vrees dat in de kop van het artikel het verkeerde jaartal staat

  2016

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Met vriendelijke groet,

  Mr Ernst Loendersloot Senior Kandidaat Notaris

  Meer weten ? Kijk dan op de site NTRS.nl Schrijf u in voor mijn gratis nieuwsbrief U kunt ook op de hoogte blijven via: LinkedIn Twitter Facebook Brochures kunt u hier downloaden.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   28 augustus 2015 om 18:04

   klopt, bedankt

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog