www.boswachtersblog.nl/ Texel

Natuurontwikkeling, wat betekent dat? Ga mee op excursie door natuurgebied Dorpzicht

27 september 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel
natuurinrichting Dorpzicht Texel

De natuur van Dorpzicht krijgt een impuls, zodat het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels wordt versterkt. Van september 2016 tot maart 2017 wordt daarom gewerkt in het natuurgebied. Boswachter Edwin van Egmond (Staatsbosbeheer) en Marcel Uriot (Provincie Noord-Holland) organiseren tijdens deze werkzaamheden tweewekelijks een wandeling door het natuurgebied. Zo kan iedereen zien wat natuurontwikkeling in de praktijk betekent.

 

Data 2016 en aanmelden

De excursies zijn op vrijdag 7 oktober, 21 oktober, 4 november en 18 november. De start is om 14.00 uur en de wandeling duurt ongeveer een uur. Het verzamelpunt voor aanvang is bij het kruispunt van de Postweg en Hollandse weg.

Wilt u mee op excursie, meldt u dan van tevoren aan bij Staatsbosbeheer Texel via telefoonnummer 0222-31 22 28 of texel@Staatsbosbeheer.nl.

Oude greppelstructuur al weer zichtbaar

Nu de werkzaamheden begonnen zijn, verandert het beeld van Dorpzicht geregeld. De aannemer werkt nu aan de noordzijde van het gebied. Daar zijn, twee weken na de start, de eerste contouren van de oude ondergrond en greppelstructuur al zichtbaar. De bestaande watergangen zijn schoon gemaakt en gedempt. Een gedeelte is afgeplagd om de grond te verschralen.

Natuurontwikkeling Dorpzicht

Door de oude kreken te herstellen, een nieuwe kreek aan te leggen en de bovenste grondlaag met begroeiing af te graven, wordt het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels versterkt. Het wandelpad dat wordt uitgebreid tot een rondje Dorpzicht en het nieuwe uitkijkpunt zorgen ervoor dat de bezoekers het natuurgebied straks nog beter kunnen beleven. Deze werkzaamheden zijn klaar in maart 2017.

De natuurontwikkeling van Dorpzicht is onderdeel van het programma natuurontwikkeling Texel, waarmee de natuur op Texel wordt versterkt. Meer informatie vindt u op www.noord-holland.nl/natuurtexel.

reageren

geef een reactie

 • Piet van Noort
  27 september 2016 om 19:29

  Wat betekend eigenlijk natuurontwikkeling ? Wordt de natuurontwikkeling door deze ingreep niet in een voor ons ideaal beeld geperst ? Mag de natuur zelf bepalen hoe voor haar de beste ontwikkeling kan gebeuren ?

  Is de natuur niet een beetje aan onze voorkeursmode onderhevig ?

  • Erik van der Spek
   28 september 2016 om 17:28

   Of we van natuur agrarische grond maken of juist het omgekeerde doen hangt inderdaad van de tijd af, dat kan je mode noemen. Bij natuurontwikkeling worden met name wat boden en waterhuishouding betreft omstandigheden geschapen waar een soortenrijke natuur zich kan ontwikkelen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog