www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Laat het broedseizoen maar beginnen

3 maart 2023 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
berdi aan het houtsnipperen maart 23

De firma Berdi is druk bezig al het snoeihout te versnipperen met een grote machine

Afgelopen 2 maanden zijn onze collega's druk bezig geweest om allerlei klussen in het veld klaar te krijgen voordat het broedseizoen begint.
Diederik, Yoram, leerling Steijn en stagelopers Sil en Stach waren dagelijks buiten aan het werk.

Dennen zagen achter Neele Meu’s Nol

Daarover was al eerder een bericht geplaatst, maar nu is het klaar. Terwijl ik dit schrijf is de grote houtsnippermachine van de firma Berdi bezig om hout tot houtsnippers te verwerken. Deze worden o.a. gebuikt op kampeerterrein Stortemelk. Het is weer echt een open duin geworden, met her en der nog wat markante dennen. Deze zorgen weer voor mooie doorkijkjes naar de duinen van de zeereep. Dus ga je aan de wandel dicht bij het dorp? Loop die kant dan eens uit.

Kijk hier anders ook nog even voor een eerdere blog. Of hier een blog over Neele Meu

Samenwerking gemeente; opsnoeien Kampweg, Badweg, Postweg

Het is altijd fijn als er samenwerking wordt gezocht en gevonden. Het was ook weer hoog tijd om bovenstaande verkeerswegen op te snoeien. Dus een groot team van de buitendienst van de gemeente en Staatsbosbeheer trokken langs ’s heren wegen met motorzagen, (motor)stokzagen en een kleine houtsnippermachine. Tot slot werd met de bladblazer de weg weer schoon gemaakt.

Nog meer ‘no-fence’ geiten, draadloze begrazing een succes

Veeverzorger collega Yoram heeft samen met collega’s Bertwin en Diederik een 3e groep geiten getraind om in een draadloos virtueel raster te grazen. Dit is ook weer gelukt (hoewel ze 1 maal een strandwandeling hebben gemaakt). Nu loopt er dus een groep van 11 geiten achter Bomenland en 16  geiten in het verruigde duingebied nabij Kooispleklid  (de Kikkerbult).

Meer hierover lezen? Kijk dan nog even hier.

Bosklepel pakt rand Kroon’s Polder dijk aan

Het wandelpad langs Kroon’s polders over de dijk gaf op een aantal plekken geen zicht meer op de polders. Struiken en bomen waren zo groot geworden dat het zicht verdween. Een bosklepel van de firma Kooijman uit Zierikzee heeft daar flink werk verricht. Nu zijn met name de 2e en 3e polder vanaf de dijk weer heel mooi zichtbaar. In het begin leek het nogal heftig, maar zeer binnenkort zullen er weer mooie groene planten en struiken te zien zijn. De bijzondere peterselie-vlier en nog wat andere vruchtdragende struiken en bomen hebben we natuurlijk laten staan. De braam en kamperfoelie zullen in rap tempo terug komen.

zicht op 2e Kroon's polder
Een bosklepelmaaier zorgde ervoor dat er weer ruim zicht in de 2e Kroon’s polder kwam

Verlagen broedeiland + verbeteren oeverzwaluwwand in Kroon’s Polders

In februari kwam de voor ons  bekende firma Jelle Bijlsma met grote machines naar Vlieland. Het schelpeneiland vlakbij de vogelkijkhut ‘de Vogelkieker’ in de 2e polder was dusdanig begroeid, dat er op grote wijze ingegrepen moest worden. Op deze manier ging er geen vogel broeden. Laat staan dat je ze vanuit de vogelkijkhut kon zien. Het eiland werd dus kaal gemaakt en verlaagd. De planten en wortels werden zo goed mogelijk verwijderd en de gewassen schelpen werden terug gebracht. De verwachting is dat het zoute water dat via de dijkdoorbraak en doorbraken tussen de 3e en 2e polder het broedeiland kaler zal houden. We hopen dat er scholeksters, sterns en misschien wel een paar plevieren op gaan broeden.

Tegelijkertijd werd de oeverzwaluwwand, waarin kunstnesten zitten voor betreffende zwaluwen verbeterd. Afgelopen jaren zijn er diverse oeverzwaluwen hier geboren, maar nog niet in dit ‘hotel’. We zijn benieuwd en hopen op succes natuurlijk.

Bosmaaien met zaagblad in duinvalleien, verwijderen Amerikaanse vogelkers

De strijd tegen deze struik/boom kunnen de geiten niet alleen aan. Ook de collega’s zijn afgelopen tijd bezig geweest met deze struik. Het is een van de struiken, die de duinen verruigen. En we willen immers zo graag open duinlandschap zien. Wij niet alleen, de badgasten ook. Zandduinlandschap is wereldwijd zeldzaam. Wij als eilandbewoners ervaren dat anders, maar echt, we wonen op een bijzonder stukje van de aardbol.

Dood en gevaarlijk hout rond het dorp wegzagen en opsnoeien diverse paden in de bossen.

Ook dat hoort bij onze taak. Het is een klus die elk jaar weer terugkomt. Het zou niet best zijn als iemand een dode boom bovenop zich krijgt. Daarnaast moeten de bospaden ook begaanbaar zijn voor de brandweer en hulpdiensten. Dat is zelfs een verplichting die we hebben.

Vier kerven in de zeereep opnieuw aangepakt

Vorige winter zijn er op vijf plekken in de zeereep zogenaamde kerven gemaakt. Het zand dat van het strand richting de duinen waait, kan nu ver het duin instuiven. Hierdoor worden verruiging en vergrassing ook terug gedrongen en kunnen er weer echte duinplanten terug komen.

Firma Tot heeft afgelopen winter vier kerven opnieuw aangepakt, zodat het hele spel van zand en wind weer verder kan gaan. Dit gebeurt met een zogenaamde grizzle. Een soort hark met wel 70 cm lange tanden die de wortels van o.a. de helm kan verwijderen.

Het broedseizoen is van 15 maart tot 1 augustus. En houd je nu zeker aan de toegangsregels, dus hond(en) aan de lijn, want in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur extra kwetsbaar.                                                                                                                                                                                                                                       De natuur van Vlieland is weer ‘klaar’; broeden maar!

reageren

geef een reactie

 • Ard Dollenkamp
  4 maart 2023 om 14:59

  Mooi stukje om weer te lezen. Komen 20 maart weer een weekje Vlieland. Hopelijk zijn de lepelaars er dan ook weer. Misschien sinagote spotten. Maar volgens mij is zij altijd wat later. Als ze al komt (leeftijd) we gaan in ieder geval jullie noeste arbeid aanschouwen. Kan niet wachten.🐰

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   6 maart 2023 om 08:52

   Dag Ard,

   Ja, wij zijn ook in afwachting van ‘onze’ eerste lepelaars. Altijd weer mooi om ze terug te zien.
   Ondertussen voorzichtig al heel wat lentegeluiden gehoord en fris groen gezien.

   Groet,

   Anke

 • Jaap
  4 maart 2023 om 11:59

  Mooi te lezen dat dit mooie eiland ook mooi gehouden wordt. Het duurt nog even voor ik het kan aanschouwen, oktober pas. Maar ik kijk er naar uit.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   6 maart 2023 om 08:49

   Hoi Jaap,

   Jeetje, oktober pas, nou ja, dan kunnen jullie wellicht nog wel wat cranberries plukken.

   Graag tot dan,

   groet,
   Anke

 • Ria
  4 maart 2023 om 10:47

  Altijd weer genieten van bericht van “mijn eiland”, doet mij goed! Volgens mij val ik in herhaling. Dank daarvoor en een hartelijke groet, Ria

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   6 maart 2023 om 08:48

   Graag gedaan Ria,

   Zwaai vanaf Vlie,
   Anke

 • Harry van Dijken
  3 maart 2023 om 20:41

  We kunnen niet wachten om dat alles weer te zien. Ook heel nieuwsgierig hoe de konijnenpopulatie zich ontwikkeld.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   6 maart 2023 om 08:47

   Dag Harry,
   Tot op heden gaat het goed met de Rotterdamse konijnen in de duinen. Het wachten is nu op jonge konijntjes, maar dat duurt nog even;-)
   Groet,

   Anke

 • Astrid
  3 maart 2023 om 17:31

  Leuk om te lezen wat er allemaal gedaan wordt. Geeft inzicht in al het werk wat nodig is. Ik kom het in april allemaal weer bewonderen!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   6 maart 2023 om 08:45

   Dank voor je reactie Astrid, het lentegroen zal in april zeker weer aanwezig zijn.
   Groet,

   Anke

 • Harm Hoving
  3 maart 2023 om 15:07

  Bedankt voor alle werkzaamheden. We gaan er dit jaar zeker weer van genieten.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   3 maart 2023 om 15:42

   Dag Harm,

   Dank je wel, wat een aardige reactie.
   Alvast heel veel plezier op ons mooie eiland,

   groet,ook namens de collega’s,
   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog