www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Allemaal stukjes boshut!

24 mei 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Vol verwachting stappen Huub Schous, schrijver van het Elswout-boek en inmiddels een echte boshut-fanaat, en ik in de auto richting Zaandam. Vandaag is een belangrijke dag in de voortgang van de renovatie van de boshut, een groot deel van het materiaal wordt geleverd. Tijdens de autorit kletsen we erop los: hoe zou het met onze boshut gaan?!

Ontvangst bij Stichting Herstelling

We worden ontvangen op het Hembrug-terrein door werkmeester Eus Hes en de jongens en meiden van Stichting Herstelling. Ook de transporteur van het hout is al aanwezig. We kunnen dus direct aan de slag! ‘Kom jongens, dat hout moet van die wagen!’, roept Eus. Voor ik het weet zitten Huub, Eus en één van de jongens boven in de vrachtwagen en worden de planken één voor één aangegeven aan de grondploeg. Het enthousiasme is groot en binnen een mum van tijd liggen er twee mooie stapels planken en balken in de werkplaats.

Hergebruik hout

In de werkplaats krijgen we uitleg van Eus en de deelnemers over wat ze de afgelopen maanden hebben gedaan. Nadat we de boshut op Elswout in januari hebben gedemonteerd en vervoerd naar het terrein van Stichting Herstelling, hebben ze alle onderdelen grondig gereinigd en opgemeten. De boshut is een monument, wat betekent dat zoveel mogelijk hergebruik van materialen noodzakelijk is, en wel zo mooi natuurlijk. Van iedere plank is beoordeeld of en op welke manier deze hergebruikt kan worden voor de ‘nieuwe’ hut. Van veel lange planken uit de achterwand zijn bijvoorbeeld de slechte delen er af gehaald, waardoor zij als korte planken in de voorwand kunnen dienen.

Start opbouw

Een deel van de planken en balken is nieuw. Deze zijn afkomstig van bomen uit Staatsbosbeheer-terreinen, echt Hollands hout, geproduceerd door Houtindustrie Gramsbergen. Alles is op maat gezaagd en werkelijk iedere plank heeft een ander formaat. Uiteraard hebben de mensen van Stichting Herstelling alle onderdelen zorgvuldig genoteerd. Nu is het hun taak om van alle losse planken en balken weer een volledige boshut te maken. Natuurlijk komen we af en toe kijken hoe het gaat. Ik heb er vertrouwen in, succes mensen!

Meer weten over dit project? Lees de blog over de crowdfundingsactie voor het materiaal van de boshut en de start van de renovatie.

reageren

geef een reactie

 • Robbie
  27 mei 2017 om 11:16

  Erg leuk om via de blog te lezen wat de status van de Borski hut is.
  Ben benieuwd wat de volgende update zal worden !

 • Betty radema
  24 mei 2017 om 21:16

  Wat leuk en mooi te lezen hoe er met de opbouw omgegaan wordt. Iedereen zal er vast met plezier aan werken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog