www.boswachtersblog.nl/ Texel

Spannende wandeling door de Duinen van Texel van veerhaven naar Ecomare, 20 km

2 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC
Buiten het broedseizoen stelt Staatsbosbeheer in de Duinen van Texel extra wandelpaden open. Tot 1 maart kunnen er daardoor wandelingen gemaakt worden die niet het hele jaar mogelijk zijn. Deze ongeveer 20km lange wandeling vanaf de veerhaven naar Ecomare maakt van veel van deze met groen gemarkeerde wandelpaden gebruik en laat bijzondere stukken van het Nationaal Park de Duinen van Texel beleven. Met de bus kunt u terug naar het startpunt of een ander locatie.
wandelroute 1

Mokbaai
Vanaf de veerhaven kan de geelrode markering van het Streekpad Texel gevolgd worden. De Mokbaai is een mini Waddenzee. De vele vogels die hier voedsel zoeken, zijn met een verrekijker goed te bekijken. Behalve zeewater komt er ook zoetwater in de Mokbaai terecht. Via de Moksloot komt duinwater via het gekanaliseerde duinbeekje ‘de Aalloop’ hier in zee. De Moksloot is in 1880 gegraven om de duinen te ontwateren en er weiland te kunnen aanleggen. In 1993 heeft Staatsbosbeheer hier de natuurlijke situatie zoveel mogelijk hersteld. Vrijwel direct nadat het Streekpad de Mokbaai verlaat, verlaten wij deze route ook.

Slag achter de Geul
Ongeveer honderd meter in de duinen gaat dit spannende paadje rechtsaf. Let op: het pad kan erg nat zijn. Om de hier broedende lepelaars en andere vogels rust te geven, is dit pad van 1 maart tot 1 september niet beschikbaar. Het is daarna zo dichtgegroeid dat de boswachters van Staatsbosbeheer dagen bezig zijn om het weer open te zagen. Hier is goed te zien hoe de wildernis van een nat duinbos er uit kan zien. Het laatste deel van dit pad loopt door een heel grote meeuwenkolonie. Ga op het kleischelpenpad rechtsaf tot het Grote vlak. Ga hier vervolgens linksaf via de Spoorbaan, de bezetters hadden hierlangs een spoorlijn vanaf Oudeschild naar De Koog, richting het Hoornderslag.

Grote Vlak
Waar nu een duinvallei is, was begin 18e eeuw nog het zeegat Spanjaardsgat. Via de met blauwe paaltjes gemarkeerde Bollekamerwandeling loopt u naar het Kompaspad. Ga hier linksaf en direct over de Moksloot weer rechtsaf en volg de groene markering. Het Kompas is hier op de kust gestrand, de vele belangstellenden zorgden voor een nieuwe strandovergang. Even een stukje over het asfalt van het Jan Ayeslag en dan linksaf de groene markering door de Westerduinen volgen. Dit pad slingert door dit oude duingebied. Door de kustafslag liggen de oude duinen hier bijna aan zee.
wandelroute 2
SONY DSC

Bleekersvallei
Via het Westerslag loopt u richting het strand, bij het parkeerterrein gaat u het met schelpen verharde fietspad op. Bijna bij de bosrand linksaf de rode markering van het natuurpad De Mient volgen en dan op het volgende pad weer richting strand. Dit Alesiapad is ook vernoemd naar een gestrand schip. U loopt nu door de eigenlijke Bleekersvallei. Vlakbij, binnen wat nu het bos is, lagen in het verleden blekerijen. De Bleekersvallei wordt, sinds de duinboeren bijna een eeuw geleden verdwenen, niet meer begraasd, gemaaid en gebrand. Langzaam ontwikkelt hier steeds meer duinbos. Deze ontwikkeling wordt door zagen iets geremd. Volg de rand van deze vallei tot u op het schelpenpad komt, dan richting zee en via de eerste afslag weer naar rechts in noordelijke richting. Aan het eind via het wandelpad aan de overkant linksaf naar Ecomare of de bushalte. De bus is tegenwoordig een Texelhopper met een vaste ritprijs van €3,- contant of via de gratis Texelhopperpas te betalen, meer informatie? www.texelhopper.nl

Boswachter Erik van der Spek
Veel wandelplezier!

reageren

geef een reactie

  • Wim H Bos.
    4 oktober 2013 om 16:12
  • Sandwich terns and nightingale | Dear Kitty. Some blog
    2 oktober 2013 om 09:08

    […] the Mokbaai: brent geese, bar-tailed godwits, curlew and […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog