www.boswachtersblog.nl/ Texel

Verslag van boswachter Glenn van Ginkel over begin april

21 april 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Vogels:
De Geul
Op 1 april zijn de eerste fitissen gehoord tussen de in grote getale aanwezige blauwborsten. Ook zwom er een paartje pijlstaart nu verwacht ik niet dat deze hier gaan broeden maar toch mooi om ze te zien. Op 4 april kwamen we het eerste graspiepernestje tegen. De eerste nachtegaal hoorde ik dit jaar op 13 april. Diverse lepelaars zijn druk bezig met hun nesten te bouwen ook langs het excursiepaadje zijn ze actief, misschien dat ze hier ook wel willen gaan nestelen. Er zijn veel bruine kiekendieven ik zeker 4 paartjes in De Geul en dan ben ik nog niet in de Kreeftepolder en Horspolders geweest.

Bollekamer
Vliegt een paartje boomleeuweriken ter hoogte van strooiveld en bij het Bosje van Cor Piet een mooie zwarte roodstaart

Westerduinen, Bleekersvallei en De Dennen
Op 1 april lag hier een nestje van de kieviet op het Biesboslandje. Langs de tureluur vloog een sijs en de eerste tjiftjaf is hier ook op 1 april gehoord.
10 april waren de kraaien heel brutaal op jacht naar jonge grauwe ganzen. Ze liepen gewoon mee met de ganzen en op een moment dat de ouders even niet opletten of afgeleid werden door een andere gans sloegen ze hun kans en pikte een jonge gans uit de groep vandaan. Mooi gezicht hoe die beesten te werk gaan.
Op de parkeerterrein bij Paal 17 en 15 ligt weer een nestjes van de bontbekplevier. De bruine kiekendief is weer vol op aanwezig in de Westerduinen zo tel ik er al ongeveer vijf locaties tot het Duinpark. De blauwe kiekendieven zijn nog druk aan het baltsen en paartjes aan het vormen. Zo zijn er twee vrouwtjes in de bleekersvallei waargenomen en ook bij paadje 14. Hans onze plaatselijk fotograaf heeft vrouwtje H8 weer waargenomen. Ik hoorde dat zij er al 11 jaar zit, dat ligt hoger dan de gemiddelde leeftijd van de blauwe kiekendieven.

Muy
Hier wis een hop waargenomen op 11 april en ook vloog er een kleine zilverreiger. De lepelaars proberen weer uit man en macht een plekje te maken in de Muyplas. Met inventariseren viel het me op dat er veel kneutjes vliegen. Er zijn ook 3 velduilen waargenomen iets om in de gaten te houden.

Slufter
Eidereenden vrouwtjes worden hier als door een stel bouwvakkers toegefloten. Ook kluten en groenpootruiters zijn in grote getalen te zien.

Amfibieën
Op diverse pekken is de dril van de heidekikker waargenomen ook de rugstreeppad kon zich niet in houden en eigenlijk over gehele eiland kun je de strengen vinden in het water. s’ Avond is het ook een gekwaak van mannetjes die de vrouwtjes in alle macht proberen te versieren goed te horen.

Planten in bloei.
dwerg gras, reiger bek en ooievaarsbek, lathyruswikke, bosanemoon, kandelaartje, Deens lepelblad en Engels lepelblad, dotterbloem. muskuskruid. De kraaiheide is ondertussen al weer uitgebloeid.

Boswachter Glenn van Ginkel

reageren

geef een reactie

 • Texel island wildlife update | Dear Kitty. Some blog
  21 april 2016 om 19:40

  […] Texel wildlife in April 2016: here. […]

 • Hans Jansen
  21 april 2016 om 15:37

  Hoi Glenn,
  even een kleine correctie,het is niet H14 maar H8,het blauwe vrouwtje.
  Groeten,Hans

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   21 april 2016 om 16:46

   bedankt, is aangepast, groet Erik

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog